Nuffnang Ads

Wednesday, 6 November 2013

Doa Sebelum Memulakan Tugasan

Assalamualaikum..

Sebelum memulakan tugas, bacalah doa ini dengan penuh perasaan dan hati yang tulus, mengharapkan pertolongan daripada ALLAH, semoga semua kerja yang kita rancang berjalan lancar.
بسم الله الرحمن الرحيم“Ya Allah ! Ya Tuhan kami, Pada hari ini, kami menadah tangan memohon restu perkenan daripada Mu,
jadikanlah hari ini hari kebaikan bagi kami, hari kesinambungan untuk kami mengejar dan memperjuangkan cita-cita murni kami.”
“Sesungguhnya Ya Allah!, jadikanlah hari ini hari bagi kami mengoraklangkah, berhijrah dari sudut yang baik kepada yang lebih baik, dari insan yang lemah kepada insan yang kamil dan dari tingkah laku yang kurang baik kepada yang baik dan daripada tingkah laku yang baik kepada yang lebih baik.”
“Ya Allah! Engkau jadikanlah segala tugas yang telah dan yang akankami laksanakan sebagai suatu ibadah kepada Mu jua.Kami bersyukur ke hadrat Mu Ya Allah!, kerana diberi masa untuk terus hidup, menerokai alam yang penuh dengan khazanah yang engkau ciptakan untuk kami memikir dan mengambil ikhtibar di atas KeagunganMu. Jadikanlah penghidupan kami ini sebagai suatu penghidupan yang penuh keimanan dan ketakwaan kepada Mu Ya Allah.”
“Ya Allah ! Ya Rohman! Ya Rohim! Engkau satukanlah hati-hati kami, agar kami dapat bekerja dengan jiwa yang bersatu-padu, hormat menghormati serta percaya mempercayai, berikanlah kami kekuatan tenaga dan akal fikiran juga kesabaran dalam menghadapi segala cabaran dan dugaan, pimpinkanlah kami agar kami tahu mensyukuri nikmat yang telah Engkau kurniakan kepada kami, juga pimpinkanlah kami ke atas melakukan perbuatan-perbuatan baik dan usaha-usaha yang murni yang Engkau redai serta masukkanlah kami kedalam lingkungan hamba-hambaMu yang solihin iaitu dengan rahmatMujua Ya Allah!”
“Ya Allah Ya Robbul Alamin ! Perkenankanlah kami untuk menuju ke arah petunjuk Engkau dan peliharalah kami daripada perkara-perkara yang menyebabkan kebodohan dan kerosakan diri kami sendiri, selamatkanlah kami daripada sifat-sifat keburukan hawa nafsu kerana ia adalah sejahat-jahat musuh. Lindungilah kami daripada kesesatan hati , kelalaian, kepapaan, kehinaan, kemalasan, beban hutang, kemiskinan dan segala sifat-sifat yang tidak Engkau redai seperti sifat lara yang sia-sia dan membuang masa.”
“Ya Allah!, Engkau perbaikilah kami di atas urusan agama kami yang menjadi sandaran segala urusan kami, engkau perbaikilah dunia kami yang menjadi tempat penghidupan kami, perbaikilah akhirat kami dimana kami akan dikembalikan. Ya Allah!, jadikanlah kehidupan kami sebagai tambatan setiap kebaikan untuk kami.”

رَبَّنَا آتِنَا فِىْ الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِىْ الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِناَ عَذَابَ النَّارِ. وَصَلَّى اللهُ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّد ٍوَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِيْنَ  

وَالْحَمْدُلِلّهِ رَبِّ العَالَمِيْنَ .

p/s : maafkan sekiranya anda tidak suka , saya hanya berkongsi dengan anda semua,,saya juga hamba allah yang sedang berusaha dan belajar untuk perbaiki diri ke arah yang lebih baik..amin 

No comments:

Post a Comment