Nuffnang Ads

Sunday, 28 December 2014

My Sweet simple simply cheesecake w strawberry

Assalamualaikum...
hamboiii kemaen tajuk kat atas..cheesecake katekooo..tajuk omputihhh sgt...libas rambuttt kat dinding..hihi

di kala hari cuti haritu...patutnya ahkak jemah & suami pegi holiday kat terengganu di samping nak melawat SIL yang baru lepas bersalin..nak tengok anak buah-buahan baru kami...hihi..tapi apekan daye...disebabkan keadaan cuaca yang sangat tidak menggalakkan...kami amik keputusan untuk tidak ke sane...ambil langkah berjaga2 lahkan...untuk keselamatan bersama...ade hikmah kami x jadi pergi..
inipon anak buah en suami yang habiskan waktu cuti sekolah di terengganu pon masih belum boleh balik ke kl disebabkan keadaan & cuaca yang sangat2 tidak mengizinkan... #prayforthem#

disebabkan kami tidak kemana2... & ahkak jemah pon hadoi sangat kenzzz tahap kebosanan dye...gatal la tangan mengoggle resepi2 kek yang simple nak dibuat...eheheh syg2 ni sume..mcm x kenal ahkak jemah kenz,...kalau bab2 resepi yang simple...laju je nak buat kan...hihi..ni sume gara2 adik ahkak jemah & ahkak jemah le yang ttbe gatal tekak nak makan kek pulak dikala hujan utk dinikmati dgn air kopi oooo...perhhh...hihi..terus dlm kepala otak laju2 terbayang nak makan cheese cake...iskh4... waktu tu jugak terus google resepi cheesecake...disebabkan ahkak jemah sedang menghitung hari utk horay2 dari pantang..ape lagi mule buat perangai ngelat2 kan...orang kate try & error makan...alhamdulillah..naseb baek x jadi ape2...kuikuikuikui...
nah ahkak jemah share resepi....

MY SWEET SIMPLE SIMPLY CHEESECAKE W STRAWBERRY

Bahan2 : ( suma bahan2 ni ahkak jemah beli dekat Tesco ye)

**Biskut Digestive ( Ikut suka nak letak banyak mane...1 paket pon boleh)
** 2 block cheese Philadelphia ( nak pakai cheese jenama lain pon xpe)
** Susu Pekat ( 1/2 tin)
** Telur ( 1 biji)
** Butter ( Ikut banyak mana biskut anda guna)


** Hancurkan biskut tadi dalam loyang yang sesuai...sampai betul2 hancur tau...kalo rase malass..blend je...hihi

** Dah hancur biskut tu...amik butter & gaulkan dengan biskut tadi hingga sekata..kuantiti butter ikut banyak mana biskut anda guna ok..

** Dah sebati butter & biskut tadi...lenyekkan & sekatakan ia di dalam loyang..
macam gambar kat atas ni

** Dalam bekas lain , masukkan 2 block cheese,susu pekat 1/2 tin tadi & telur... Mix kan ia hingga sebati.

** Dah sebati adunan cheese tadi.... tuang & ratakan adunan cheese dekat ats biskut yg korang dah susun dalam loyang..ikut suka if nak hias letak apa2 jenis buah yang bersesuaian...

** Bakar dalam suhu 180 darjah celsius selama 30-35 min...nak tau dah masak @ belum...cucuk le dengan lidi..if x melekat..dah masak la tu...dah masak...keluarkan , sejukkan sekejap selama 45min before masuk dalam peti ais...
p/s : ni ahkak jemah pandai2 buat mazhab sendiri...dengan idea cheesecake makan sejuk2 baru urmppp..hihi....disebabkan nnti cheesecake tu nnti mngkin muak...ahkak jemah hidangkan/makan dengan strawberry...perhhhh terbaik katekoooo...menjilat piring okeyyy..


apelagi syg2 sumeeee...selamat mencubeeeeeeeeeeeeee...zassss...babaiii

p/s : sama2 kita terus titipakn DOA buat :-

#PrayForMalaysia
#PrayForMangsa2Banjir
#PrayForMH370
#PrayForMH17
#PrayForQZ8501


1 comment:

  1. Wahh rajin betul baking.. terliur ena dibuatnya.. sobs!

    ReplyDelete