Nuffnang Ads

Sunday, 14 July 2013

Puding Roti bersama Strawberry & Ice Cream

Assalamualaikum semua...haaa...macam mana dengan puasa2 anda semua??diharap semua dalam keadaan baik..yer dak?? :)

ermm..arini xd story menarik pon yg nak di sharekan...cume nak share aktiviti + resepi jer...mihmih..(tolongmuntahyer..huhu...budak ni buat statement mcm dah expert memasak..baling telur dekat dia ni..huhu) , ni semua gara-gara tengok iklan rasanye kat tv..tetibe terliur nak makan...nak beli tak tau nak beli dekat mana,,,nak cari kat bazaar ramadhan??macam xada jual...jadinya iolss ni gunala inisiatif(betulke spelling??heheh) untuk buat sendiri..hamekkk..sanggup ambil risiko nak buat sendiri kan..sebelum ni kalau buat pun sekadar tolong2 jer..ni kira first time iols buat puding roti..gila ko..terkejut mak iolss..hahahaha...anak dara dia tetibe masuk dapur..kalau tak jenuh nak kena tempik dulu...mihmih..
tapi anda2 jangan pengsan pulak yer tengok cara saya buat...sebab ni cara orang pemalas buat,.heheh..semua nak cepat siap ajer..hehehehe...sila la baca..hehehehe
sure tangkap nangis punya..anak dara pemalas ni memang semua nak cepat siap..hehehehe...


Bahan-bahan yang digunakan
Roti putih  ( iols guna roti gardiner) Susu cair (iols guna susu IDEAL) Mentega ( mentega untuk sapu dekat roti sikit , dipanaskan sikit & sapu dekat loyang) 6 sudu besar gula pasir 2 penutup esen vanila 2 biji telur Kismis, coklat bar, strawberry
Ice-Cream vanilla (ni tambah sendiri ikut citarasa..heheh)

Cara-Cara Pembuatan :-
1) Sapukan mentega di sekeliling loyang yang digunakan untuk menyusun roti
2) Belah roti gardiner (potong ikut citarasa lah ye,iolss potong 2 je)
3) Dah siap potong roti tu , sapukan mentega di atas roti (xyah banyak2,sikit jer).
4) Lupa pulak...panaskan 1@2 sudu besar mentega di atas api
5) Masukkan gula,esen vanilla dan 2 biji telur dalam mixer , mix sampai sebati , masukkan juga susu cair tadi dalam mixer , mix sekali lagi sampai agak2 sebati..siapp
6) Kemudian , tuangkan mentega yang telah dipanaskan tadi ke dalam loyang roti , tuang biar sekata ya kalau boleh.
7) Then tuangkan adunan telur+susu cair+esen vanilla+gula pasir ke dalam loyang , biar sampai roti serap yer adunan tu..
8) Lastly taburkan kismis , coklat bar yang dah dihiris halus,dan strawberry yang telah dibelah 2@3 ke dalam loyang..(ikut citarasa uolss la nak tabur apa hokey uolss)
9) Masukkan loyang tadi di dalam periuk pengukus dan kukus sehingga masak (dalam 20-25min macam tu,untuk lagi moist actually)..


*Sila rujuk gambar juge..hehehe
adunan telur+esen vanilla+gula pasir+susu cair

mentega yang dicairkan

roti yang disapu mentega juga yang telah siap disusun

taraaa...aip3..yang ni belum siap kukus lagi...mihmih...amik gamba siap2 sebab takut x jadi..hahaha..yerla puasa kan..mana boleh rasa..batal nanti.,,..lalalala

haaaa..yehaaaa..yang ni yang dah siap dikukus selama 25min..cantik x??presentation x cantik langsung..huhu..T_T

DANNNNN rasa??alhamdulillah...ni dah siap potong then diletakkan ice-cream vanilla & strawberry as topping...bak kata adik iolss...kakk..sedap..x manis sangat...lagi2 tambah dengan ice-cream...terangkat....yehaaa...next time boleh buat lagi...




p/s : uols2 semua, bolehla try..tapi janganlah amik resepi orang yang x pandai masak macam iols ni...haru nanti jadinya...hehehehe..kalau boleh ambikkla resepi dari orang yang expert masak..
(yer saya sangat rendah diri sebab saya x pandai masak..T_T)








2 comments:

  1. nampak je mcm sedap...rase x brani komen...kne tnye org2 yg makan..hahaha...xsakit perot mknenye oke la tu..haha

    ReplyDelete